Limun (lat. Citrus x limon) je kao moćan antioksidans dokazani lijek protiv raznih vrsta bolesti pa i raka, poznato je vijekovima unazad. Limun sadrži 22 antikancerogena jedinjenja, uključujući i prirodno ulje koje usporava i zaustavlja rast tumora.Takođe sadrži supstancu koja sprečava diobu ćelija raka. Bijeli luk i limun su osnovni sastojci starog tibetanskog leka, nastalog
prije vise od 2000 godina za koji se zna, da izmedju ostalog, sprečava
nastanak tumora. Danas se govori o tome da limun ima najblagotvorniji
efekat na ciste i tumore. Povoljno utiče na sve oblike raka a posebno
raka pluća, dojke, prostate, debelog creva i pankreasa. Limun je namirnica sa vjerojatno najdužim popisom pozitivnih djelovanja na naše zdravlje.
Limune uglavnom dijelimo na žute i zelene, no to je samo
komercijalna podjela, jer rastu na istom drvetu. Zeleni limun se
razvija iz proljetnog cvijeta drveta umjetno, namjerno izazvanom sušom
koja mora trajati četrdeset dana. Tako dobijen proljetni plod ima
tanku, zelenu koru i vrlo sočno "meso". Takav plod podnosi duga
putovanja i skladištenje pa je moguć izvoz po cijelom svijetu.
Uobičajeni žuti plodovi, koji su uobičajeni na tržištu, rastu na istom
drvetu, samo što dozrijevaju zimi. Ovaj način korištenja drveta
značajno skraćuje njegov životni vijek, ali kako je vrlo isplativ, vrlo
često se koristi.
Da biste odgajili limun iz sjemena, treba vam malo znanja i malo više
strpljenja. Limunovo sjeme treba osloboditi mesnatog omotača i u plitkom
sudu sušiti četiri nedelje u toploj prostoriji. U međuvremenu pripremite
pijesak i treset koje treba izmješati u jednakoj srazmjeri i napuniti širu i
pliću posudu. Sjeme stavite u zemlju i pokrijte slojem debljine oko
jedan centimetar. Obilno zalivajte i starajte se da zemlja uvek bude
podjednako vlažna.
Posuda treba da stoji na temperaturi oko 15 °C. Treba ga poklopiti
staklenom pločom, ali se staklo mora brisati svakog dana, jer će se na
njemu stalno kondenzovati vodena para. Za klijanje je potrebno nekoliko
nedelja. Kada limun nikne, nedelju dana držite staklo malo izdignuto da
biljčica očvrsne.
Posle nedelju dana možete ga skinuti. Kada biljčice budu imale šest nedelja, svaku treba pažljivo presaditi u malu saksiju. Pazite da sa zemljom pomješate dovoljno treseta, da bi se oko korijena obrazovao grumen, jer je to kod ovih biljaka dosta teško. Kada biljke porastu, presadite ih u veće sudove. Nemojte razgrtati zemlju da časkom vidite da li je sjeme klijalo!
Ipak, nemojte očekivati da će drveće roditi ako ga ne kalemite, ali uz dobru njegu može da postane veoma lepa i raskošna sobna biljka. Limun voli da se tušira. Ljeti ga treba zalivati, đubriti hranivom za citruse i po mogućnosti iznijeti na vazduh. Ko ima baštu, može ga zajedno sa saksijom ukopati na sunčano mesto. Zimi limun voli svijetle i svježe prostorije, naravno, bez mraza. Zalivajte ga zimi umjereno, tek da se zemlja sasvim ne suši. Ako deo lišća opadne, ne treba se brinuti, to je normalno. U proleće ga orežite, a za vrlo kratko vreme izrašće nove grančice i obrazovaće se lepa žbunasta kruna.
Posle nedelju dana možete ga skinuti. Kada biljčice budu imale šest nedelja, svaku treba pažljivo presaditi u malu saksiju. Pazite da sa zemljom pomješate dovoljno treseta, da bi se oko korijena obrazovao grumen, jer je to kod ovih biljaka dosta teško. Kada biljke porastu, presadite ih u veće sudove. Nemojte razgrtati zemlju da časkom vidite da li je sjeme klijalo!
Ipak, nemojte očekivati da će drveće roditi ako ga ne kalemite, ali uz dobru njegu može da postane veoma lepa i raskošna sobna biljka. Limun voli da se tušira. Ljeti ga treba zalivati, đubriti hranivom za citruse i po mogućnosti iznijeti na vazduh. Ko ima baštu, može ga zajedno sa saksijom ukopati na sunčano mesto. Zimi limun voli svijetle i svježe prostorije, naravno, bez mraza. Zalivajte ga zimi umjereno, tek da se zemlja sasvim ne suši. Ako deo lišća opadne, ne treba se brinuti, to je normalno. U proleće ga orežite, a za vrlo kratko vreme izrašće nove grančice i obrazovaće se lepa žbunasta kruna.
Нема коментара:
Постави коментар